PANDOBITOC: clipul viral în care Trump e ironizat pentru cum nu înțelege epidemia
Donald Trump e președintele Statelor Unite ale Americii și, în egală măsură, e o resursă de fake news și dezinformare. Pe fondul epidemiei, el a ieșit la rampă cu unele dintre cele mai stupide declarații. Cel puțin stupide pentru un președinte. Cineva le-a adunat pe cele mai bune într-un excelent video.
În ianuarie, Netflix a listat seria Pandemic despre gripă, gripa aviară, Ebola și cât de pregătită sau nepregătită e lumea pentru o pandemie. Pandemia e ce-ar putea genera coronavirus acum, la nivel global. Pandemic a fost folosit ca inspirație pentru PANDUMBIC (PANDOBITOC, trad. în română), un video ironic la adresa lui Donald Trump.
Trump e omul care a zis că virusul dispare în aprilie, că se face cald. El a zis că nu-i grav, e o gripă. Tot el a spus că vrea să fie testat și că nu-i e teamă. Pe fondul unei isterii globale, Trump s-a dovedit incapabil să ofere populației o abordare echilibrată.
Tot el a ajutat la propagarea altei credințe: că dacă China rezolvă problema, totul e bine. În februarie, Trump le-a oferit asigurări unor guvernatori americani că în aprilie se încheie totul. Și că asta ar fi primit ca informare din China. Asta în ciuda cazurilor confirmate din SUA.
Donald Trump, în funcția actuală, poate face mai mult rău
Dacă declarațiile lui Trump de până acum nu aveau neapărat legătură directă cu sănătatea oamenilor, epidemia COVID-19 a schimbat lucrurile. Cei care îl cred cu adevărat se pot declara liniștiți și fix asta nu ajută.
„Mă simt foarte bine, dar nu este mare lucru să te testezi. Este un lucru pe care aş fi pregătit să-l fac, dar am discutat cu medicul Casei Albe şi spune că nu există niciun motiv s-o fac, nu sunt simptome, absolut nimic. Dacă ar exista (simptome), aţi fi primii care ar şti. Poate chiar mi-aţi spune voi.”
Donald Trump
Clipul PANDUMBIC e creația The Daily Show și esența lui e asta: Trump nu doar că nu acționează ca să liniștească populația, el e la extrema din care le zice că totul e, de fapt, bine. Cel puțin China și Italia pot demonstra că nu-i chiar așa.